Umno Blogger Directory

Hotel Di Madinah Terbakar ,15 Jemaah Maut

MADINAH 9 Feb – Satu kebakaran Hotel Ishraq Al-Madina di Madinah semalam telah menyebabkan 15 jemaah maut dan mencederakan 130 yang lain.
Kabakaran dilaporkan berlaku 2.33 petang Sabtu waktu tempatan dan kira-kira pukul 8 malam waktu Malaysia, lapor agensi berita Saudi Press Agency (SPA).
Menurut agensi itu, beberapa pegawai yang ditemui berkata, kira-kira 700 jemaah telah menginap di hotel di bandar barat Madinah untuk melaksanakan umrah.
Laporan sebelum ini berkata, 12 orang terbunuh dalam kebakaran tersebut.
Stesen-stesen televisyen di Mesir berkata rakyat Mesir dan Turki adalah antara mereka yang terkorban dan jurucakap Kementerian Luar, Badr Abdelatty berkata, Kaherah masih cuba untuk mengesahkan jumlah warga mereka yang meninggal dunia.
“Api tersebut mengakibatkan kematian 15 jemaah dan disebabkan oleh pengsan, pendarahan dan serangan jantung dan pernafasan. Kami juga merawat 30 kes lemas akibat kebakaran,” kata Mohammed Mahmoud Kheyat , jurucakap Bulan Sabit Merah Arab di Madinah kepada agesi berita tersebut.
Kebakaran berlaku pada waktu petang dan berjaya dikawal beberapa jam kemudian oleh lebih daripada 110 anggota Bomba dan Pertahanan Awam Arab Saudi.
Mereka yang terselamat berpindah ke hotel lain di bandar tersebut.
Pihak berkuasa melakukan siasatan punca kebakaran itu dan mengatakan kerja-kerja penyelenggaraan di hotel itu litar pintas mungkin menjadi punca hotel tersebut terbakar.
_72853507_020974560-1 _72853498_72853497 Medina hotel fire kills 15 pilgrims, injures 130

:SembangHaji.Com:
Klik Sumber Blog diatas untuk layari lain-lain artikel laman web tersebut. Hanya blog popular ranking Alexa kurang dari 100,000 yang menyokong Umno disiarkan oleh admin.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Copyright © 2013. All Rights Reserved.