Umno Blogger Directory

Monthly Archives: January 2014

Elak mengantuk di tempat kerja

mengantuk-ketika-kerja

Waktu tidur malam anda terganggu kerana anak kecil asyik merengek. Keesokan harinya, ketika berada di tempat kerja anda berasa mengantuk dan keadaan ini tidak dapat dielakkan kerana kurang waktu tidur sememangnya akan membuat rasa mengantuk.

Jika sudah mengantuk, pekerjaan pasti terbengkalai dan tidak lancar kerana sukar untuk fokus menyelesaikan tugasan saat mata berat, menguap berkali-kali dan membayangkan bantal serta keinginan untuk tidur.
Bagi mengatasi rasa mengantuk itu, mungkin anda boleh lakukan beberapa perkara berikut:

 

1. Berada di kawasan bercahaya seketika Cari tempat yang terang, misalnya, cahaya semula jadi di tepi tingkap. Cahaya yang lebih terang dipercayai dapat mengembalikan kesegaran mata dan minda. Justeru, sekiranya rasa mengantuk, hampiri jendela atau pintu dan lemparkan pandangan anda keluar seketika.

 

2. Basuh muka

Ia antara cara mudah yang biasa dilakukan. Tetapi bagi wanita yang sering menjaga penampilan diri dan memastikan diri wajah disolek, mungkin cuba mengelakkan berbuat demikian. Bagaimanapun, membasuh muka dengan air boleh membantu anda kembali segar. Jika tidak mahu membasuh muka kerana malas menyapu semula solekan, alternatif lain ialah menggunakan semburan penyegar. 3. Pandang sepohon hijau

Jika kawasan persekitaran pejabat anda ada taman indah atau pokok-pokok hijau, nikmatilah seketika keindahannya. Keluarlah sebentar dari ruang kerja anda dan pandanglah persekitaran itu untuk beberapa minit sebelum kembali semula menyambung kerja. Dengan menghirup udara segar yang dibangkitkan oleh pokok-pokok hijau atau tumbuhan semula jadi dan warna warni itu, ia juga dapat memberikan ketenangan kepada anda.

 

4. Berjalan dan bergerak aktif

Jangan biarkan diri anda duduk terlalu lama. Ambil masa beberapa minit membuat senaman regangan ringkas atau berjalan keliling. Anda juga boleh naik turun tangga sejenak. Dengan bergerak aktif, secara tidak langsung membuatkan anda perlu menghimpunkan tenaga yang lemah malah, gerakan seumpama ini dapat menghambat saraf yang menyebabkan rasa mengantuk. Selain itu berjalan dan bergerak aktif juga membantu merangsang perjalanan darah menjadi lancar dan menjadikan anda lebih segar.

 

5. Minum air masak

Rasa mengantuk adalah disebabkan oksigen kurang ke otak, walaupun hidung tidak berhenti henti bernafas. Justeru, apabila minum air, bendalir badan kembali seimbang. Ini akan mengurangkan rasa mengantuk.

 

Sumber – Berita Harian

Laman Rasmi Pergerakan Wanita UMNO Malaysia
Source Blog

@ustazfathulbari – Saya Ada Janggut Nabi





Komen Abu Aqif: Ambil berkat atau tabarruk dari janggut Nabi dibolehkan di dalam Islam. Malah ianya adalah sunnah. Persoalannya, betul ke itu janggut Nabi..?? Siapa yang mengesahkan tu janggut Nabi..??

Katakanlah janggut tu bukan janggut Nabi, anda mengambil berkat dari janggut siapa tu..? Perkara ini bahaya kerana haram mengambil berkat atau bertabarruk selain kepada Nabi. Jadi, oleh kerana itulah kita tinggalkan perkara yang tidak jelas seperti ini.

Banyak cara lagi kita boleh mengambil berkat dari Nabi. Buat yang jelas dulu.





Kepada sesiapa yang ingin mendapat update sekaligus ingin share update terbaru dari blog Abu Aqif Studio ke wall masing², boleh klik di sini:

- Klik “Syndication” di sebelah kiri
- Klik “Grant Permissions
- Klik “Add Facebook Target” dan klik “Add

* selepas proses ini, setiap update video terbaru akan terus share di wall anda secara automatic. InsyaAllah.

Anda bebas untuk share dan download. Tidak perlu keizinan untuk mengambil video dari Channel Abu Aqif Studio. Namun video yang diambil dari Abu Aqif Studio mohon diberi sedikit kredit dengan link-kan semula kepada video yang asal. Jazakallahukhair.. Semoga bermanfaat..
Abu Aqif Studio
Source Blog

BLOGGER PAS TAK BERANI “BALUN” SAM KETOT KE? BERANI KE? HEH!

Saya tersengih-sengih baca “amaran keras” Sam Ketot pada Ketua Pemuda PAS, Suhaizan Kaiat, supaya tak keluar kenyataan terburu-buru tentang kemelut kepimpinan PKR, Khalid Ibrahim VS Azmin di Selangor…rujuk kat sini…
“Hebat” jugak Sam Ketot ni, kan? Tak padan dengan “tak cukup inci”…ada hati nak “sound” Ketua Pemuda PAS…heh! Lepas tu dia boleh pulak keluar statement mengatakan kenyataan Suhaizan tu adalah kenyataan peribadi dan tak mewakili pandangan Pemuda PAS… heh!
Suhaizan “terburu-buru”? Suhaizan tidak mewakili “suara Pemuda PAS”? Pulakkkk..! Siapa yag sebelum ni suka buat benda secara terburu-buru? Siapa Suhaizan dalam Pemuda PAS? Sam Ketot nak cari gaduh ke?

Pada saya, Sam Ketot la yang selama ni suka buat perkara terburu-buru dalam semua hal. Terbaru, dia buat demo depan Kedutaan Jepun secara terburu-buru. Lepas tu Anwar Berahim marah dia, kan? Heh! Tak buat perancangan rapi, lepas tu buat demo secara biadap… kan dah kena marahhh…
Bro.. Suhaizan tu Ketua Pemuda PAS la bro… Dia ada hak bersuara mewakili suara Pemuda PAS. Apa yang keluar dari mulut dia pada media, memang akan di”quote” sebagai Ketua Pemuda PAS. Tak caya? Rujuk la mana-mana media pun, depa akan sebut…
“Menurut Ketua Pemuda PAS, Suhaizan Kaiat,…bla..bla…bla…”
Kan? Maka dah jelas la apa yang keluar dari mulut Suhaizan tu merupakan “suara mewakili Pemuda PAS”. Sama la macam Sam Ketot yang mewakili “suara AMK”, kan? Walaupun Sam Ketot tu memang “ketot”, dia Ketua AMK tau… Chegu Bard yang lebih cukup inci pun kalah lawan dia..heh!
Betul la apa yang Suhaizan kata. Kalau Khalid atau Azmin nak gaduh, tak payah la gaduh kat luar, buat malu Pakatan Haram je. Gaduh la dalam meeting, orang tak tahu, kan? Macam budak kecik je gaduh kat luar tu…kan? Takkan itu pun nak kena ajar kot? 
Kalau la saya ni Pemuda PAS…dah kena dah Sam Ketot tu.. Cuma saya yakin, blogger PAS tak berani nak “titik” Sam Ketot… depa berani ke? Heh!

THE DUKE’S BLOG
Source Blog

Buktikan UMNO tetap relevan

New Picture (3)

 

PM mahu parti wakili suara rakyat di mana saja

Johor Bahru: Datuk Seri Najib Razak mahu UMNO menjadi parti yang sesuai untuk semua di luar bandar dan bandar.

Perdana Menteri berkata, UMNO mesti mengikut perubahan dan membuat penyesuaian kepada dasar tunjang dengan pendekatan serta tindakan pada semua peringkat.

 

UMNO mesti meniti perubahan pada peringkat bahagian, cawangan supaya kita memenangi hati nurani rakyat” Najib Razak, Perdana Menteri

“Kita tidak mahu UMNO dilihat sebagai parti untuk orang luar bandar sahaja. Luar bandar tetap teras kepada sokongan kita, tetapi dengan penghijrahan, perubahan demografi, mereka yang berpindah ke kawasan bandar dan urbanisasi, fenomena itu mesti difahami oleh UMNO.

Menangi hati rakyat

“UMNO mesti meniti perubahan dan tindakan dilakukan pada peringkat bahagian, cawangan supaya kita dapat memenangi hati nurani rakyat.

“Kekalkan sokongan komuniti luar bandar dan tidak ditolak masyarakat bandar,” katanya ketika merasmikanBangunan UMNO Johor Bahru, di sini, semalam.
Turut hadir Menteri Besar Johor, Datuk Seri Mohamed Khaled Nordin; Ahli Parlimen Johor Bahru, Tan Sri Shahrir Abdul Samad; Timbalan Presiden MCA, Datuk Dr Wee Ka Siong dan Timbalan Menteri Kewangan, Datuk Ahmad Maslan.

Sehubungan itu, Najib berkata, pendekatan bagi menjadikan UMNO sebagai parti yang ‘laku’ di kawasan bandar dan boleh diterima perlu dilakukan, selain pada masa sama mengekalkan sokongan di luar bandar.

“Kita mesti dilihat sebagai parti yang mengutamakan atau mendahului rakyat. Kalau kita nak buat untuk UMNO, bagi rakyat dulu. Jangan letakkan kepentingan diri lebih daripada rakyat.

“Kalau ada tapak rumah atau rumah kos rendah, jangan pemimpin UMNO rebut dulu. Bagi rakyat dahulu supaya rakyat melihat UMNO bukan berkhidmat untuk diri sendiri.

“UMNO adalah parti untuk rakyat, mendahulukan rakyat adalah prinsip keramat yang mesti dihayati oleh kita sepanjang masa,” katanya.

Selain itu, Najib berkata, UMNO yang ditubuhkan hampir 68 tahun lalu dan mencatatkan sejarah kegemilangan dan kesinambungan perjuangan, bukan jaminan untuk terus kekal.

“Kita semua sedar bahawa sejarah sahaja meskipun sejarah itu amat hebat sekali pun, nama tersohor terbilang tidak menjadi jaminan dan penerusan kuasa serta kejayaan parti.

“Kita tidak boleh bersandar semata-mata kepada sejarah, kita mesti menunjukkan bahawa sebagai sebuah parti, kita tetap relevan, tetap sesuai, tetap menjadi parti pilihan utama rakyat pada mana-mana zaman,” katanya.

 

Sumber – Berita Harian

Laman Rasmi Pergerakan Wanita UMNO Malaysia
Source Blog

@ustazfathulbari – Suami Mengaku Bujang Tidak Jatuh Talak





Komen Abu Aqif: Suami mengaku bujang tu namanya membohong. Bukan menceraikan bini dia. Beza tu.





Kepada sesiapa yang ingin mendapat update sekaligus ingin share update terbaru dari blog Abu Aqif Studio ke wall masing², boleh klik di sini:

- Klik “Syndication” di sebelah kiri
- Klik “Grant Permissions
- Klik “Add Facebook Target” dan klik “Add

* selepas proses ini, setiap update video terbaru akan terus share di wall anda secara automatic. InsyaAllah.

Anda bebas untuk share dan download. Tidak perlu keizinan untuk mengambil video dari Channel Abu Aqif Studio. Namun video yang diambil dari Abu Aqif Studio mohon diberi sedikit kredit dengan link-kan semula kepada video yang asal. Jazakallahukhair.. Semoga bermanfaat..
Abu Aqif Studio
Source Blog

Pemuda UMNO Kota Kinabalu Tidak Mahu ADUN Likas Hanya Memohon Maaf

KOTA KINABALU, 24 Jan – Pemuda UMNO Kota Kinabalu hari ini menuntut anggota Dewan Undangan Negeri (Adun) Likas Junz Wong bertindak lebih jauh daripada sekadar memohon maaf kerana kerosakan serius yang berlaku akibat dakwaan palsunya berhubung serangan di Suria Sabah Mall baru-baru ini, termasuk terhadap imej bandar raya ini.

Ketuanya Mohd Bahrin Abd Karim berkata oleh kerana Junz membuat tuduhan yang amat berat melalui Internet, maka tindakannya memohon maaf semata-mata adalah tidak memadai.

“Memandangkan beliau begitu prihatin tentang keselamatan di bandar raya ini, maka beliau perlu membuat laporan polis terhadap wanita muda berkenaan atau mereka yang menyiarkan gambar melalui Internet kerana perbuatan itu menimbulkan kegelisahan orang dari merata tempat.

“Malah, ada orang menyangka pusat beli-belah itu cuba menyembunyikan rompakan yang berlaku apabila pihak pengurusannya memberitahu bahawa mereka tidak dapat mengesan sebarang tanda berlakunya kejadian jenayah dalam system pengawal keselamatan mereka,” katanya dalam kenyataan di sini.

Mohd Bahrin berkata dalam kenyataan sebelum ini, Junz mendakwa beliau cuba mendapatkan penjelasan daripada ‘mangsa’, tetapi tidak berhasil, sedangkan beliau menulis dalam Internet bahawa seorang remaja yang baru tamat pengajian Tingkatan Enam dirompak di tandas tingkat bawah tanah pusat beli-belah itu pada kira-kira pukul 7.10 malam 6 Jan.

Semalam, sebuah akhbar tempatan melaporkan bahawa seminggu selepas gambar tangan seorang wanita berusia 20 tahun cedera ditetak dalam satu cubaan merompak, yang didakwa berlaku di Suria Sabah Shopping Mall, tersebar dengan meluas melalui Internet, wanita itu akhirnya mengaku bahawa cerita itu hanya dibuat-buat.

Laman Rasmi Pergerakan Pemuda UMNO Malaysia
Source Blog

Pemuda UMNO Ke Sweden Bantu Pasangan Dan Anak

SEPANG, 24 Jan – Pemuda UMNO dan Pertubuhan Sukarelawan Peguam Malaysia (SukaGuam) berlepas ke Sweden malam ini bagi membantu kes pasangan Malaysia yang ditahan pihak berkuasa negara itu.

Rombongan itu disertai Pengerusi Biro Aduan Komuniti Pemuda UMNO Sheikh Nafiq Alfirdaous dan wakil Wisma Putra.

Sheikh Nafiq berkata pihaknya akan berada di Sweden sehingga 30 Jan untuk melihat secara jelas perkembangan terkini kes itu selain cuba membantu dari sudut tertentu.

“Tujuan kita ke sana bukan untuk mengganggu proses siasatan tetapi cuba mencari jalan bagi membantu membawa balik kanak-kanak itu sementara tunggu perbicaraan ibu bapa mereka selesai,” katanya kepada pemberita.

Pasangan berkenaan, Azizul Raheem Awalludin dan isteri, Shalwati Norshal, seorang guru yang sedang bercuti, ditahan reman sejak 18 Dis bagi membantu siasatan kerana dikatakan memukul tangan anak mereka kerana tidak solat.

Empat anak mereka, berusia antara tujuh dan 14 tahun, kini tinggal bersama keluarga angkat yang disediakan oleh perkhidmatan masyarakat negara itu.

Sheikh Nafiq berkata pihaknya mengharapkan doa dan sokongan rakyat Malaysia dalam misi berkenaan selain melahirkan penghargaan kepada pelbagai badan bukan kerajaan dan agensi kerajaan yang telahpun membantu mendapatkan perkembangan kes itu sebelum ini.

Laman Rasmi Pergerakan Pemuda UMNO Malaysia
Source Blog

Kerajaan negeri Kedah berjaya jimat RM100 juta

ALOR SETAR 19 Jan. – Kerajaan negeri memulakan langkah penjimatan dengan mengamalkan konsep perbelanjaan berhemah sehingga menjimatkan RM100 juta daripada perbelanjaan mengurus tanpa menjejaskan rancangan pembangunan.

Menteri Besarnya, Datuk Seri Mukhriz Mahathir berkata, langkah ia turut memudahkan kerajaan negeri merancang dan memberi fokus kepada usaha membasmi kemiskinan di negeri itu.

“Daripada penghapusan bayaran lesen penjaja kepada pengupayaan rakyat dengan program pembangunan usahawan dan pinjaman mudah mikro kredit, semua perancangan ini dirangka untuk meringankan beban rakyat.

“Berdasarkan data e-Kasih, 3,416 kes miskin tegar, miskin dan mudah miskin berjaya dikeluarkan daripada kesemua kategori tersebut. Namun, masih banyak perlu dilakukan bagi membantu golongan miskin tegar dan miskin,” katanya.

Beliau berkata demikian ketika berucap pada majlis istiadat menyembah tahniah dan pengurniaan darjah serta bintang kebesaran sempena hari keputeraan Sultan Kedah, Tuanku Abdul Halim Mu’adzam Shah yang ke-86 di Istana Anak Bukit di sini hari ini.

Menurut Mukhriz, sejak mengambil alih pentadbiran kerajaan negeri, beliau bersama Ahli-ahli Majlis Mesyuarat Kerajaan Negeri telah mencari jalan dan berusaha gigih untuk menambah hasil pendapatan negeri.

“Asas utama kami adalah dengan mencari sumber pendapatan baharu dan mempertingkatkan usaha mendapatkan bayaran premium yang sebelum ini belum dikutip.

“Peningkatan pendapatan ini telah bertambah daripada RM418 juta kepada RM514 juta malah unjuran hasil bagi tahun 2014 adalah RM724 juta,” katanya.

Tambah beliau, peningkatan pendapatan itu akan diperoleh melalui daya usaha yang gigih, penyemakan segera hasil sedia ada dan 17 sumber baharu hasil cetusan minda daripada Makmal Transformasi Kedah yang telah dianjurkan.- Utusan


Mukhriz Mahathir
Source Blog

Tersipu-Sipu Anwar Bila Kena Gelak Dengan Dr Mahathir

Foto atas adalah gambar lama ketika DS Anwar Ibrahim masih dalam kerajaan.
Anwar kelihatan kekok menggayakan tradisional Jepun hingga mengundangkan ketawa besar dari Tun Dr Mahathir.
Hakikatnya, Anwar sekadar menuruti Dr Mahathir dalam ‘Dasar Pandang Ke Timur’ yang diperkenalkan oleh bekas PM berkenaan.
Dalam keadaan hari ini pun, amat sukar untuk kita mendengar Anwar mengupas budaya kerja Jepun mahu pun Korea dalam membangunkan ekonomi dan teknologi mereka.
Sebaliknya ‘Asian Renaissance’ yang diperkatakan oleh Anwar lebih menjurus kebada liberalisme melalui masyarakat sivil yang pluralistik di Asia.
Semalam Anwar telah dihalang masuk ke Jepun.

Anwar mendakwa pengusirannya berpunca dari ‘aduan’ yang pada agakannya pada 2013.

Kini, Anwar malu kerana menjadi ‘barang’ larangan masuk ke Jepun.

AKAR UMBI
Source Blog

Lelaki Pendek Bersaiz Tentera Jepun Dalam Perang Dunia II, Ketuai Utusan Anwar Hantar Nota Bantahan Ke Kedutaan Jepun

Seorang lelaki pendek yang bersaiz tentera Jepun dalam Perang Dunia II, dilihat mengetuai rombongan utusan Anwar Ibrahim ke Kedutaan Jepun, untuk menyerahkan nota bantahan diatas pengusiran beliau dari memasuki negara berkenaan.

Amat sukar untuk melihat spesis seperti lelaki ini di Jepun, khususnya generasi selepas pengeboman Hiroshima dan Nagasaki pada tahun 1945 oleh Tentera Berikat.

AKAR UMBI
Source Blog

Dah Terpampang Bendera Jepun Kat Narita Pun, Anwar Masih Nak Try Masuk

Anwar Ibrahim memang semula jadi bersifat diluar tabie berbanding kita semua.

Sememangnya di Narita Airport terpampang bendera Jepun, yang bermakna pihak berkuasa Jepun punya hak untuk membenarkan atau menghalang kemasukan sesiapa pun ke negara berkenaan.

Tapi Anwar ini jenis manusia degil, apa cara pun dia tetap try nak masuk.

AKAR UMBI
Source Blog

Skandal China DollGate yang dikhuatiri bakal mengeruhkan lagi hubungan Jepun dengan Negara China.

19 Januari: Negara Jepun dikejutkan dengan kehadiran adiwira baru di Lapangan Terbang Narita hari ini. Adiwira tersebut yang terkenal dengan kuasa anti arsenik dan kuasa kebal skandal hanya dikenali dengan nama Ultraman BlakangTaro. Pihak imigresen Jepun yang juga merupakan AJK UMNO Bahagian Kyusyu terpaksa menafikan kemasukan adiwira baru tersebut dengan DUA alasan iaitu:

1) Jepun sudah pun mempunyai begitu banyak Ultraman, termasuklah dari kelompok adik beradik Taro dan kemasukan Ultraman yang baru ini bakal menjadikan negara pulau tersebut semakin sesak; dan

2) Ultraman BlakangTaro ini dikesan mempunyai Skandal China DollGate yang dikhuatiri bakal mengeruhkan lagi hubungan Jepun dengan Negara China.

Ultraman BlakangTaro telah selamat dihantar pulang semula hari ini – TokyoKini

image

Pisau kata ” depa dah tuduh Jepun subahat dengan umno kekekek”

Tags:  

Del.icio.us


Facebook
TweetThis
Digg
StumbleUpon


Copyright © .::Pisau.Net::. [Skandal China DollGate yang dikhuatiri bakal mengeruhkan lagi hubungan Jepun dengan Negara China.], All Right Reserved. 2014.
.::Pisau.Net::.
Source Blog

Isu Sampah Berulang Semula Di Selangor – Sabotaj Dalam PKR Untuk Jatuhkan Khalid Ibrahim

Awal tahun 2012 masalah pungutan sampah di Selangor adalah begitu serius dan ketika itu kerajaan negeri Selangor membuat tohmahan, kononnya berpunca dari sabotaj kontraktor-kontraktor pungutan sampah pro-UMNO.

Selepas itu, urusan pungutan sampah telah diambilalih oleh PBT Selangor dari pengurus sisa pepejal Alam Flora.

Dengan pengambil-alihan itu, bermakna urusan pungutan sampah diurus keseluruhannya oleh kerajaan negeri. Malahan, kerajaan negeri telah mengurus pembelian 50 lori sampah (gred rendah yang amat susah dilihat beroperasi yang mungkin kebanyakan telah rosak) dari China, untuk membunuh pemilik-pemilik lori sampah yang dituduh sebagai agen UMNO.

Jika sebelum ini kontraktor dan pemilik lori sampah di’kambing hitam’kan sebagai punca masalah, apakah pula alasan yang bakal diberikan oleh kerajaan negeri apabila isu ini mula menunjukkan tanda-tanda berulang?

Foto atas adalah yang terbaru di Bandar Sultan Sulaiman, Pelabuhan Klang yang dibawah kawasan Majlis Perbandaran Klang yang dimaklum telah seminggu tidak dipungut. Disamping itu, beberapa kawasan lain turut mengalami masalah yang serupa, khususnya di kawasan DUN Khalid Ibrahim.

Adakah ini berupa sabotaj oleh Azmin Ali untuk menjatuhkan Khalid Ibrahim? Atau ini adalah petanda perebutan kontrak pungutan sampah dikalangan puak Azmin dengan puak Khalid?
AKAR UMBI
Source Blog

Projek perluasan Masjidil Haram

lu_03.1

 

Kerajaan Arab Saudi memperuntukkan sejumlah 5,800 hartanah bernilai 75 bilion riyal (RM65.9 bilion) untuk projek perluasan kawasan Masjidil Haram di Mekah, menurut kenyataan pejabat Datuk Bandar Mekah Osama al-Bar, di sini hari ini.

Peruntukan itu merangkumi kawasan Hotel Dar Al-Tawhid InterContinental serta bangunan bersebelahan yang merupakan Hotel Hilton lama di sebelah barat dan selatan masjid itu.

Fasa pertama projek perluasan itu termasuk pemindahan 1,150 bangunan melibatkan kos sebanyak 33 bilion riyal (RM29 bilion) diikuti fasa kedua turut memindahkan sebanyak 1,150 bangunan.

Pembantu pegawai projek berkenaan, Abbas Qattan berkata, sebanyak 700 pemilik hartanah masih belum mengemukakan tuntutan pampasan, manakala sebanyak 900 hartanah mengalami masalah dalam pemprosesan pemilikan tanah. – AGENSI

:SembangHaji.Com:
Source Blog

Jangan heret KDN Dalam Isu Rampas Bible Selangor – Junaidi

SHAH ALAM: Kementerian Dalam Negeri (KDN) hari ini menegaskan tidak akan campurtangan dalam isu rampasan Bible oleh Jabatan Agama Islam Selangor (JAIS) yang mengunakan kalimah Allah sebagai rujukan kepada Tuhan agama Kristian. Menteri Besar Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim sebelum ini berkata JAIS akan memulangkan naskah bible berkenaan kepada Persatuan Bible Malaysia (BSM) setelah merujuk [...]
AIDC
Source Blog

Copyright © 2013. All Rights Reserved.