Umno Blogger Directory

Duke Of Umno

BUDAK POMPUAN SELFIE CARA TAK SENONOH NI ANAK SAPA PULAK?

Ni satu lagu penyakit budak-budak sekarang ni.. Nampak bertudung bagai… tapi sanggup buat benda tak senonoh macam ni… anak sapa tu saya tak tau la….
Saya takmau la kata budak ni kurang didikan agama ke apa… tapi masing-masing kena la jaga kelaku anak masing-masing…
Ni pasal budak pompuan ni… dah takdak benda lain dah nak buat? Dah tak reti baca Al-Quran ke.. baca buku yang berfaedah ke apa? Yang pi buat menatang ni…lepas tu tunjuk kat Facebook…? Tak tau malu ka apaaaa..?

 

Ni cuba tengok kat sini perangai budak-budak pompuan sekarang ni… rasanya budak ni orang Islam…mungkin orang Malaysia… tak perangai tak senonoh….buruk bebenoooo…
Kalau nak selfie sekali pun, tak boleh selfie cara Islam ka? Nak selfie cara Yahudi tu pasai apa?
Pada sesapa yang kenal, tolong la tazkirah sikit budak lagu ni kalau jumpa depa… Saya takmau la anak bangsa kita rosak macam tu…na’uzubillahhhh…..

THE DUKE’S BLOG
Klik Sumber Blog diatas untuk layari lain-lain artikel laman web tersebut. Hanya blog popular ranking Alexa kurang dari 100,000 yang menyokong Umno disiarkan oleh admin.

HADOIIII..!!! BETULLL..!!! PAS BETUL-BETUL DAH KENA..!!! HEH!

Saya rasa, kalau MCA atau MIC mintak UMNO tunjuk sebab kenapa UMNO tak setuju dengan diorang, rasanya dah tentu PAS tepuk tangan habis-habisan. Kalau boleh, satu dunia PAS nak canang pasal “tunjuk sebab” tu, kan?
Biasa laaa.. PAS memang macam tu dari dulu lagi. Kalau buruk orang, diorang canang merata, halalkan penyebaran aib orang. Macam “suci” jerrrr…heh!
Tapi kalau perkara kat bawah ni, rasa-rasa macamana? Ada berani jawab ke, PAS? 

 

PKR mintak tunjuk sebab? Heh! PKR dah jadi macam “majikan” PAS pulakkkkk..! “Surat tunjuk sebab”??? Heh! Tersengih-sengih saya tengok PAS sekarang ni… bila nak bangkit nihhh??? 
Dah kena buli pun tak sedar-sedar ke? Hadoiiii… kalau la saya dalam PAS…heh! Siap!!!

THE DUKE’S BLOG
Klik Sumber Blog diatas untuk layari lain-lain artikel laman web tersebut. Hanya blog popular ranking Alexa kurang dari 100,000 yang menyokong Umno disiarkan oleh admin.

Tuduh “Anak Dara Tua Kurang Seks”, Orang Macam Ni Pun Pakatan Lambung?

Betul… saya betul-betul heran… awat la Pakatan Haram ni suka sangat jemput Isham Rais jadi panelis forum depa. Orang yang ada mentaliti dunia kelas ketiga macam tu pun depa jemput dok atas pentas? Dah takdak orang lain dah?
Otai-otai ideologi memang kenal dengan Isham Rais ni. Masa demo mahasiswa 1974 dulu, Isham Rais ni pun menyebok jugak… tapi lari lintang pukang jugak laaa… Tok Him kata, Isham Rais ni pendokong sosialis… lebih liberal dari sekular sebenarnya… 
Tapi, Pakatan Haram sanjung sangat mamat ni.. heran betoi.. takdak dah panelis lain yang lebih mantap… atau memang takdak pemimpin yang berkebolehan dah dalam Pakatan Haram ni?

 

Isham Rais kutuk Faekah… dia kata anak dara tua kurang aktif seks? Apa punya forum la…. itu hujah Isham? Takdak hujah lain yang relevan? 
Ni cuba tengok kat sini nihhhh… teruk sangat nihhhh…!
Teruk, kan?

THE DUKE’S BLOG
Klik Sumber Blog diatas untuk layari lain-lain artikel laman web tersebut. Hanya blog popular ranking Alexa kurang dari 100,000 yang menyokong Umno disiarkan oleh admin.

NI ANAK SAPA BUAT TAK SENONOH NIH? CHECK TENGOK…ISHHH..!!!

Ni hangpa tengok sat ni anak sapa ni? Buat malu mak pak ja nihhhh… ish!
Pakai baju sekolah… pakai tudung bagai… tapi perangai tak senonoh jugak… lepas tu salahkan sekolah la… sistem pendidikan la.. paling best…ada la kutu yang akan salahkan UMNO …heh! 
Siap selfie pulak tu…? Lepas tu post kat Facebook la… twitter laaa… instagram laaa… whatsapps laaa… apa raaaaaaaa….. bengong betoi… malu pulak tengok budak-budak kita buat perangai macam ni…

 

THE DUKE’S BLOG
Klik Sumber Blog diatas untuk layari lain-lain artikel laman web tersebut. Hanya blog popular ranking Alexa kurang dari 100,000 yang menyokong Umno disiarkan oleh admin.

Dengan rasminya tutup blog?

Sebenarnya saya saja test market. Sengaja tak menulis dalam jangka masa yang agak lama di blog ni. Saja nak tengok respon kawan-kawan. Saja nak “mogok”…. hahahahaaa…
Ada yang kata saya takdak idea. Saya jawab, tak jugak. Idea ada, tapi dicurahkan di tempat lain.
Ada yang kata, saya makin malas. Maybe. Mungkin sebab saya rasa ada segelintir pihak yang sebelum ni “take things for granted”. Tak semua, tapi ada.
Ada yang tanya, apa dah jadi dengan blog ni? Saya jawab, saja. Saja-saja saya tak update blog. Ni blog saya. Saya punya suka la nak update ke tidak..kan? Heheheeee…
Ada yang mintak saya menulis semula. Saya jawab, insyaAllah…
Ada yang kata kat saya, “tutup blog je lahhhh!”. Saya jawab, ikut suka saya la nak tutup ke nak bukak ke.. heheheheeee…
Ada yang kata, “ikut suka haji laaa”, saya senyum ja bila kawan-kawan kata lagu ni…
Sebenarnya?

Sebenarnya saya memang busy sangat lately. Ada idea, tapi saya salurkan ditempat lain. Saya mungkin malas sikit nak update blog sejak kebelakangan ni sebab letih. Kerja dari pagi sampai tengah malam. Kadang-kadang sampai pagi…
Memang saya saja tak update blog ni. Saja tak update blog sebab tak cukup jari, tak cukup tangan nak menaip sana sini… Tak macam sesetengah blog yang ramai admin. Memang sebelum ni ada yang volunteer tolong update blog, tapi atas beberapa sebab, saya terpaksa tamatkan perkhidmatan depa…
Tutup blog? Mungkin nanti, tapi tidak dalam tempoh 10 tahun akan datang ni…heheheheee…
Hakikatnya? Ikut suka saya la… kan? kan? kan? Heh! Lagi pun saya tak kejar “hits”, saya tak kejar ranking, saya tak kejar glamour dan saya bukan blogger upahan mana-mana pihak. Semuanya ikut suka saya la nak tulis atau tidak…
Tapi jangan risau. As promised, saya akan tetap menulis jugak. Dan yang paling penting, blog saya ni menolak sebarang bentuk fitnah, cerita tipu, bohong dan seumpamanya. Kalau ada silap, boleh tegur dengan niat membina dan secara sihat… saya sanggup mohon maaf kalau saya silap atau salah.. no problem.. 
Yang penting, tulis demi ibadah. Demi Islam, Melayu dan Tanah Melayu… itu tidak pernah berubah dari dalam hati saya… okay? Sampai ketemu lagi.. wassalam semua…adiossss…

THE DUKE’S BLOG
Klik Sumber Blog diatas untuk layari lain-lain artikel laman web tersebut. Hanya blog popular ranking Alexa kurang dari 100,000 yang menyokong Umno disiarkan oleh admin.

#MH370 TERKINI: BUKTI BLOGGER PRO-PAS KEDAH FITNAH PUTRAJAYA..!!!

Apa beza antara “tahu” dan “mungkin tahu”?
Kat atas ni ialah salah satu contoh penyebaran spekulasi yang tidak bertanggungjawab. Saya print screen gambar kat atas tu dari blog pro-PAS yang disifatkan sebagai salah satu blog “tukang fitnah” paling laris di Kedah…
Berita tu diproses pengendali blog tu. Faktanya hanyalah “Putrajaya MUNGKIN tahu”, tapi tajuk yang blog pro-PAS tu berikan ialah “PUTRAJAYA TAHU”. Perkataan “MUNGKIN” tu dibuang blog pro-PAS tu…
Pada saya, itu adalah satu contoh bentuk penyebaran cerita tak betul dan berunsur fitnah. Kalau dilihat dari sudut moral, memang jelas la salah, kan? 

Besar bezanya antara “tahu” dan “mungkin tahu”. “Tahu” bermaksud pasti, tapi “mungkin tahu” pulak ialah statement yang masih sangsi, kabur dan persepsi. 
Dalam kes di atas ni, cerita pakar US tu berbentuk pandangan dan persepsi dari seorang pakar. Itu tidak jadi masalah dari sudut penyiaran. Pakar tu cerita dari sudut kepakaran dan pengalamannya….
Berbanding dengan blogger pro-PAS yang memanipulasi tajuk laporan asal, blog pro-PAS Kedah tu telah menukar keseluruhan angle laporan pandangan pakar tu… maksudnya, blogger tu memalsukan story asal…
Kedua, tajuk yang dimanipulasi blogger pro-PAS tu mampu mengelirukan rakyat dan pembaca. Patut pun Mahfuz komplen dia keliru dengan info insiden MH370. Dia dapat info dari blogger PAS la mungkin, kan?
Ketiga, dengan mendakwa “Putrajaya tahu tapi taknak beritahu”, maka secara jelas blogger PAS ni buat fitnah. Bila dah buat fitnah ni, maka para pembaca faham-faham sendiri la kreadibiliti tukang fitnah ni… 
Tengok pula dari sudut hukum Islam dan undang-undang, semua orang tahu blogger pro-PAS Kedah tu macamana, kan? heh!

THE DUKE’S BLOG
Klik Sumber Blog diatas untuk layari lain-lain artikel laman web tersebut. Hanya blog popular ranking Alexa kurang dari 100,000 yang menyokong Umno disiarkan oleh admin.

POYO SAKAN..!!! SIMPTOM “SEMUA AKU TAHU”…

Budak kat atas ni memang glemer kat youtube. Dan saya nak ulas sikit pasal video kat atas ni… 
Dah tengok video kat atas tu? Saya setuju dengan Mat Luthfi dalam video kat atas ni. Saya nak tanya, korang pernah ke berdepan dengan orang yang macam budak Luthfi ni kata? Pernah? Saya pernah…
Pada saya, orang macam yang bersifat seperti yang dikatakan dalam video tu saya namakan “POYO”. “Hebat” bebbbb..!!! Semua dia tahu. Cakap je..sebut je isu apa… semua dia tahu! Memang champion betul la orang macam tu…heh!
Saya ada cerita yang agak menarik tentang orang macam tu… heh! Meh saya ceritakan. Perkara ni benar-benar berlaku di satu tempat yang dirahsiakan. Saya ketawa besar masa kawan saya cerita perkara ni.. 
Begini…

Kami ada seorang kawan yang memang poyo macam yang diceritakan dalam video kat atas. Dia serba tahu. Semua dia tahu. Sampai benda yang dia tak tahu langsung pun dia kata dia tahu.. Memang poyo habis!
Satu hari tu, berlaku PRK di satu kawasan ni. Kawan saya yang poyo ni bertugas sebagai “Ketua Jentera”. Dia ada budak-budak bawah dia. Selalunya, dia kerah budak-budak ni bekerja. Tapi dia lepak kat homestay dan sekali-sekala keluar ke Command Centre (paw pemimpin yang datang!).
Satu hari, kawan baik saya datang jumpa kawan saya yang poyo tu. Dia saja nak test kawan saya yang poyo tu…heh! Kawan baik saya tanya “hangpa tak pi tengok ke Mahfuz nak mai bagi ceramah kat padang tu? Aku dengar Mahfuz nak ceramah sakan kat situ malam ni”…
Kawan saya yang poyo tu jawab, “Ya ka? Betoi ka? Okay… nanti aku suruh budak-budak aku pi tengok ceramah Mahfuz tu.. mana la tahu dapat maklumat baguih dok ada..” Kawan baik saya tersengih, “jarum dah masuk”… katanya…
Malam tu, budak-budak kawan saya yang poyo tu pun pergi la ke padang “tapak ceramah” Mahfuz tu… tunggu punya tunggu punya tunggu… jangankan Mahfuz, lampu pun takdak.. gelap gelita kat area tu…
Lebih kurang 4 jam tunggu kat situ, budak-budak tu blah balik. Depa bagitau la Ketua depa yang poyo tu takdak apa-apa pun berlaku kat padang tu….heh!
Paling best, malam tu brader poyo tu terjumpa kawan baik saya. Brader poyo tu kata…
“Bro.. aku dah suruh budak aku pergi tengok ceramah Mahfuz tu.. tapi depa cancel la ceramah tu bro… bro nak tahu kenapa? Sebab aku awal-awal lagi dah buat black ops. Bila Mahfuz dapat tahu, terus dia cancel ceramah tu.. menjadi betul black ops aku.. Mahfuz pun tak jadi ceramah!”
Perggghhh..!!! Bangga betul budak poyo tu… nak tahu cerita sebenar?
Ceritanya, kawan baik saya tu saja “test” brader poyo tu. Memang sebenarnya takde ceramah pun kat situ. Kawan saya saja buat cerita sebab nak tengok perangai poyo brader tu. Kawan baik saya tu selalu jadikan sikap “poyo” brader tu sebagai bahan hiburan dia nak gelak! Heh!
Paling poyo, brader tu sempat tipu lagi bebbb! Black ops??? Kah! Kah! Kah! Kononnya pasal black ops dia maka Mahfuz tak jadi datang buat ceramah. Kiranya Mahfuz takut la pada black ops dia tu.. kononnya black ops dia hebat dan menjadi! Heh!
Brader… takde ceramah pun sebenarnya. Apahal pulak yang nak buat black ops? Black ops apa yang dibuat kalau takde ceramah pun? Hahahahaaa..! Wayang kuat niiiii… poyo habisss..!!! Hahahahaaaa…
Kami sekadar kawan je dengan brader tu sebenarnya. Tak rapat pun. Brader tu pun dah balik negeri dia. Mungkin meneruskan kepoyoan dirinya. Saya harap dia berubah dah sekarang ni. Doakan je la yang terbaik untuk dia… dia pun manusia jugak, kan?
Sebab tu saya setuju dengan Mat Luthfi kat dalam video tu… korang camana? Ada experience kawan dengan orang macam tu? Haru biru wooooo… heh!

THE DUKE’S BLOG
Klik Sumber Blog diatas untuk layari lain-lain artikel laman web tersebut. Hanya blog popular ranking Alexa kurang dari 100,000 yang menyokong Umno disiarkan oleh admin.

#MH370: BOMOH “TAMPAR BUAYA” SALAHKAN NAJIB…!

Semalam saya agak busy sikit. Tapi khabarnya kecoh pasal bomoh Ibrahim Mat Zin nak tampar KJ macam buaya. Err… tampar macam buaya tu macamana ek? Tak dapat bayangkan aksi tampar KJ macam buaya…
KJ pun siap sindir-sindir bomoh yang nak “tampar buaya” dia kat Twitter… Nampak macam nak bergaduh sakan jer saya tengok…
Saya terbayang gak la… apa akan jadi kalau KJ atau bomoh tu terserempak antara satu sama lain. Apa akan jadi? KJ nak di “tampar buaya”… KJ elak dan cuba balas tamparan… bomoh elak…cuba tampar buaya sekali lagi…. perkara sama berulang beberapa kali…
Persoalan… “agak-agak buaya tu mati tak?”…kahkahkahhhhh….
Terus terang, saya ketawa bila tengok video kat bawah ni… betul punya marah bomoh Ibrahim Mat Zin kat KJ… errr.. teringin la jugak tengok insiden bomoh tampar buaya KJ.. baru la kita dapat bayangkan macamana aksi “tampar buaya” tu… boleh tolong demo “tampar buaya” kat KJ tak? Heh!



THE DUKE’S BLOG
Klik Sumber Blog diatas untuk layari lain-lain artikel laman web tersebut. Hanya blog popular ranking Alexa kurang dari 100,000 yang menyokong Umno disiarkan oleh admin.

#MH370: UST FARID RAVI KONGSI PENGALAMAN BERSAMA PRAMUGARI BOEING 777-200 (#SEBARKAN…)

CERITA ini dikongsikan oleh seorang pendakwah, Ustaz Farid Ravi yang kerap muncul di kaca televisyen melalui program-program agama di laman Facebooknya:

Kisah Yang Menyentap Jiwaku: Pramugari Boeing 777

Ustaz Farid Ravi Cerita Kisah Pramugari Boeing 777
(Gambar hiasan)

“Dikala ramai yg bersoal jawab mengenai kehilangan MH370, izinkan saya berkongsi sebuah dialog yg berlaku antara saya dan ketua pramugari sekitar 2010.

Seperti biasa saya dpt jemputan untuk menyampaikan ceramah di Singapura pada pertengahan tahun 2010.

Alhamdulillah, penganjur berbesar hati belikan saya tiket bussiness class MAS, biasanya naik economy class je, kadang2 drive ke Singapura, ingat lagi masa tu naik Boeing 777-200, MH berapa tak ingat.

Ceritanya begini, masa tu nak balik KL, di Changi Airport, bila tiba masa untuk boarding saya menuju ke arah aircraft, di muka pintu aircraft ketua pramugari menyambut ketibaan penumpang, biasanya Pramugari atau Pramugara akan ucap kpd penumpang “Welcome a board sir, have a pleasant trip” atau apa2 ucapan selamat dtg yg sewaktu dgnnya.

Tapi berlainan dgn Pramugari yg sambut saya pada ketika itu, “Assalamu alaikum Ustaz”.
Saya jawab ” Wa alaikum salam”, agak terkejut, berkata dlm hati “Mak ai akak tu kenal aku la…”

Sebabnya begini, prasangka yg ada dalam hati bila melihat org yg tidak bertudung ialah, jauh dari agama, sesat, tak sempurna iman… dan macam2 lagi.

Sebetulnya masa mula-mula mata pandang kearah Kakak Pramugari tu, dlm hati berkata “Ya Allah berilah hidayah kpd mereka ni”…

Setelah masuk dalam dan dah dapat tmpt duduk, saya diberi minuman ringan… pastinya ” Guava Juice ” pilihan ku dulu kini dan selamanya.

Bila dah take of, ” Teh Tarik”… kena pulak duduk di window seat… sambil menghirup teh tarik sambil melihat keluar tingkap, sambil mengagumi kebesar Allah swt.

Sedang kapal dah terbang dlm 20 minit, Ketua Pramugari yg mula2 sambut saya, menghampiri tempat duduk saya, sambil senyum…saya pun balas senyum, dialognya begini;

Pramugari: Assalamu alaikum Ustaz,

Saya: Wa alaikum salam, yea.

Pramugari: Saya dan seisi famili suka dgn rancangan mengaji al-quran ustaz…

Saya: Tilawah Interaktif ka?

Pramugari: Yea Ustaz.

Saya: Alhamdulillah puan saya sehat, ujarku.

Pramugari: Ustaz, saya nak mintak tolong sikit, kami ada sekolah tahfiz anak2 pelarian Rohingya, jadinya saya nak mintak tolong Ustaz tolong carikan guru-guru tahfiz, kalau ada anak2 murid ustaz di tmpt ustaz mengajar pun boleh.

Saya: (Diam seketika, tersentap, kelu dan kaku sebentar)

Saya: In Sha Allah, saya akan bantu carikan guru2 tahfiz untuk sekolah puan.

Pramugari: Ini no saya ustaz… tolong yea Ustaz. (jelas penuh harapan)

Selepas Pramugari itu beredar, saya mengucap panjang, Ya Allah, mulianya insan ini, pada-Mu jua aku berharap, Ya Allah ku mohon agar Kau berilah petunjuk Mu kpd mereka ini.

Mulai hari itu presepsi saya terhadap cabin crew telah berubah, bukan sekadar itu, kadang-kadang dalam perjalanan yg agak jauh seperti dari KL-KK, atau KL-Sibu/Kuching, cabin crew akan bertanyakan soalan2 agama kpd saya untuk kepastian dan penjelasan.

Moral of story ” JANGAN BERSANGKA BURUK DGN ORANG, DAN JANGAN MENGHUKUM ORANG DARI ZAHIRNYA”. -Mynewshub.my
THE DUKE’S BLOG
Klik Sumber Blog diatas untuk layari lain-lain artikel laman web tersebut. Hanya blog popular ranking Alexa kurang dari 100,000 yang menyokong Umno disiarkan oleh admin.

#MH370: PENYIASAT PAKAR US NI DAH JUMPA PESAWAT?

Kat bawah ni saya ada siarkan komen dari seorang yang dianggap “pakar” bertaraf dunia dalam hal ehwal siasatan membabitkan kemalangan kapal terbang. Pakar tu bernama Richard Quest…
Kononnya dia ni mampu hurai dan mendedah masalah yang dihadapi oleh pilot pesawat jenis Boeing B777-200 milik MAS tu. Katanya, pesawat MH370 tu sepatutnya terbang lancar dan selamat tiba ke destinasi yang dituju… tapi terlibat kemalangan atas sebab-sebab tertentu…
Pada saya, kalau setakat teori tu rasanya siapa pun boleh cakap. Tapi kalau dibandingkan dengan qadha’ dan qadar Allah SWT, gunakan peralatan paling canggih, termaju, paling hebat dan juruterbang paling berpengalaman dalam dunia pun boleh kemalangan jugak, kan?
Saranan saya, cuba suruh Quest cari pesawat tu sampai jumpa… tu pun kalau betul dia “pakar” laaa.. setakat cakap depan kamera TV CNN tu, siapa pun boleh…kan? Praktikal la sikit… Kalau Quest boleh jumpa pesawat tu, baru la orang respect…kan? Cakap saja tak guna gak..kan?

As mystery surrounds the disappearance of Malaysia Airlines Flight MH 370, which was en route from Kuala Lumpur to Beijing early Saturday, CNN’s aviation expert Richard Quest said the airliner would have been at the safest point in the flight.
“It was two hours into the flight — this would have been classed as the ‘cruise portion of the flight,’” he said. “You break down the flight into taxi, take-off, climb out and then cruise.
“So in that particular point of the flight, this is the safest part, nothing is supposed to go wrong. The aircraft is at altitude on auto-pilot, the pilots are making minor corrections and changes for height as the plane burns off fuel — the plane will be going higher and higher — so this is extremely serious that something happened at this point in the flight.”

Quest, who coincidentally had been working on a story with the carrier recently, said the aircraft — a Boeing 777-200 — would have been around 11 years old, powered by two British-made Rolls-Royce Trent engines.

Map: Malaysia airliner lost contact 
Map: Malaysia airliner lost contact

 
At least 3 Americans aboard missing plane

 
Plane loses contact with airline
“So it’s not a particularly old aircraft. Malaysia has 15 777-200s in its fleet, it’s an extremely experienced operator of this type of aircraft. It’s a very reputable airline with a very good safety record.”
It takes three or four minutes for an airliner to fall out of the sky when it is at cruising altitude, Quest said. He added, “we don’t know and won’t know for some time whether the plane broke up in the air or entered the water in one piece.”
Once that is discovered, investigators can analyze if a crash was due to mechanical or structural failure, a fire, or terrorism, he noted.
Back-up power
Greg Feith, a former investigator with the National Transportation Safety Board (NTSB) in the United States, suggested the pilots should have been able to report in, even if power on the aircraft had failed.
“The airplane by certification has to have battery back-up power — they still have to be able to utilize certain flight instruments and communication tools to complete the flight safely.
“So you could lose all the generators, you could have both engines out, but the battery back-up — which will only work for a certain time — is intended for emergency situations.”
Feith also pointed to the possibility of an issue with the pressurization of the aircraft.
“If you have a high-altitude pressurization problem, catastrophic decompression, the time of useful consciousness (the time a pilot can operate with an insufficient oxygen supply) in the 30,000-40,000-feet range is a matter of seconds.”
Asked whether it was likely the airliner could have made an emergency landing, Quest said it was possible but unlikely.
“You’re not talking about a Cessna here. You’re talking about a long-haul, wide-bodied aircraft and that puts it into a completely different league.”
Search for aircraft
The lack of communication suggests that something most unfortunate has happened — though that does not suggest there are not any persons that need to be rescued and secured.

Mary Schiavo, former Inspector General, US DOT
But with speculation mounting over whether Flight MH 370, which was carrying 227 passengers and 12 crew, went down on land — perhaps in Vietnam — or in the South China Sea, one aviation expert says it’s essential to find the plane as soon as possible in case there are survivors.
“Given the modern communications and the truly modern equipped (Boeing) 777, it’s highly unlikely this plane would have landed somewhere not contactable,” Mary Schiavo, the former Inspector General of the U.S. Department of Transportation, told CNN. “Depending on how the plane has gone down, there could be many survivors in need of aid.
“That plane has many different ways to locate it: Automatic beacons that tell you where it is; there are several ways to contact it both with radios and GPS, as well as computer communications within the cockpit.
“But the lack of communication suggests that something most unfortunate has happened — though that does not suggest there are not any persons that need to be rescued and secured.”
Schiavo warned that if for some reason the transmitters on the airliner are not operating, then the search will obviously become far more complex and time-consuming.
“If they are not working then sadly there are similarities with the Air France plane, which was traveling from Brazil to Paris, France and was lost in the ocean. That was very difficult to locate because of the depth of the ocean,” she said.
Air France Flight 447 — an Airbus A330-203 — plunged into the Atlantic Ocean on June 1, 2009, killing all 228 people on board. It took four searches over the course of nearly two years to locate the bulk of the wreckage and the majority of the bodies in a mountain range deep under the ocean.
The incident report detailed how the pilots failed to respond effectively to problems with the plane’s speed sensors or to correct its trajectory when things first started to go wrong.
Aviation expert Jim Tilmon said the Boeing 777-200 was as sophisticated an aircraft as they come with an excellent safety record.
“The only fatality has been from the Asiana crash in San Francisco (last year),” he told CNN’s Anderson Cooper. “There’s been one other 777 that had some problems but no-one was hurt. This is really a shock in lots of ways.”

THE DUKE’S BLOG
Klik Sumber Blog diatas untuk layari lain-lain artikel laman web tersebut. Hanya blog popular ranking Alexa kurang dari 100,000 yang menyokong Umno disiarkan oleh admin.

LEPAS DIPENJARA DI SWEDEN, AZIZUL-SHALWATI AKAN DIHALAU KELUAR..???

Kita dimaklumkan media semalam tentang pasangan Azizul – Shalwati yang dikenakan hukuman penjara terlebih dahulu sebelum dihalau keluar dari Sweden sekiranya didapati bersalah di mahkamah negara itu nanti…
Itu yang dijelaskan oleh peguambela pasangan tersebut, Kristofer Stahre. Kalau dilihat dari satu sudut, penjelasan itu menunjukkan peguambela pasangan tu macam tak confident nak menang dalam kes tu…
Pelik betul. Takde langsung diceritakan apa yang akan terjadi kalau kedua pasangan itu didapati tidak bersalah. Bersalah saja yang disebut, tapi tidak bersalah depa tak sentuh langsung… apahal? 
Kalau Azizul – Shalwati menang, boleh tak kalau undang-undang negara tu dan Kerajaan Sweden tu mintak maaf kat Azizul – Shalwati, Kerajaan Malaysia, rakyat Malaysia dan seluruh umat Islam di dunia?

Macam tu la undang-undang dunia. Tak kira la kat Sweden ke.. kat Brazil ke.. kat Malaysia sekali pun, dah tentu ada kelemahan. Maklumlah.. ciptaan manusia. Nak harapkan PAS nak buat hudud? Depa buat draf pun “lobang sana, lobang sini”… bising je pandai.. nak buat tak reti!
Undang-undang kat Malaysia ni misalnya, dah sepakat dah sahkan fakta air mani jumpa dalam salur anus tu milik siapa.. tiba-tiba hanya disebabkan kononnya “tak ikut prosedur pakar Ostolia” (padahal prosedur biasa pun dah memadai!), tiba-tiba penjenayah boleh lepas??? Itu contoh saja… bukan betul pun… heh!
Berbalik pada pasangan Azizul – Shalwati, rasanya kita perlu bersedia dengan berita buruk. Expecting the worst, hoping for the best. Kita buat solat hajat ramai-ramai kalau boleh. Konsisten doakan saudara kita kat sana yang sedang diuji Allah demi memastikan anaknya sujud padaNya…
Selain tu, kita pun kena la rajin solat. Mana yang tak cukup tu, cukup-cukupkan la… Mana yang dah cukup tu, tambah la dengan yang sunat… mana yang dah ada extra bekalan tu, boleh la ajak kawan-kawan tambah bekalan sama-sama… innamal mukminuuna ikhwah..kan?

P/s: Kalau kita mintak pada Allah dan Allah kabulkan, mahkamah mana sekali pun tak boleh lawan punyaaa…

Pejabat Pendakwaraya Sweden telah mengemukakan permintaan agar kedua-dua pasangan dari Malaysia yang didakwa melanggar integriti anak-anak mereka supaya dihantar pulang.
Pendakwaraya, Anna Ardell telah meminta untuk dakwaan itu dikenakan kerana kedua-dua pasangan tersebut disyaki telah melakukan keganasan terhadap anak-anak mereka.

Kristofer Stahre, peguambela yang mewakili Shalwati Nor Shal berkata bahawa kedua-dua anak guamnya termasuk suami Shalwati, Azizul Raheem Awaluddin hanya akan dihantar pulang sekiranya mereka didapati bersalah dan telah menjalani hukuman di penjara.

Stahre menambah, jika anak guamnya itu didapati bersalah oleh mahkamah, maka ia akan tertakluk di luar bidang kuasa mahkamah untuk menentukan sama ada mereka akan menjalani hukuman itu di Sweden atau Malaysia.

Kadangkala, perjanjian dua hala antara negara-negara menetapkan sama ada atau tidak seseorang warga negara asing itu boleh menjalani hukuman di negara dimana mereka didapati melakukan kesalahan itu.

Namun, itu adalah sesuatu perkara yang lazimnya diangkat di peringkat politik dan bukanlah sesuatu yang boleh ditentukan oleh mahkamah.

Apabila ditanya pandangannya mengenai persoalan kemungkinan Shalwati dan Azizul dihantar pulang dari Sweden dengan kadar segera sebelum mereka dihadapkan untuk perbicaraan semula yang dijangka akan memakan banyak kos kewangan.

Stahre berkata kewangan tidak menjadi isu dan semua individu adalah sama disisi undang-undang Sweden.

Mahkamah Sweden dan pendakwa raya di Sweden tidak pernah mengambil kira kos kewangan demi untuk keadilan dimana ini membawa maksud bahawa setiap individu adalah sekata di sisi undang-undang.

Tidak kira sama ada, individu itu kaya atau miskin dan dari mana juga dia berasal, kesemuanya akan diberi layanan yang sama di Sweden.

Shalwati dan Azizul dijangka akan dihadapkan secara berasingan ke mahkamah untuk perbicaraan yang akan bermula pada 18 Februari 2013.

Shalwati, adalah seorang guru yang sedang bercuti tanpa gaji dan suaminya, Azizul Raheem Awaluddin yang merupakan pengarah Tourism Malaysia telah didakwa di Mahkamah Stockholm pada Isnin atas tuduhan memukul anak mereka.

Pada 1979, Sweden menjadi negara yang pertama mengharamkan hukuman yang berbentuk fizikal terhadap kanak-kanak. - Mynewshub.my

THE DUKE’S BLOG
Klik Sumber Blog diatas untuk layari lain-lain artikel laman web tersebut. Hanya blog popular ranking Alexa kurang dari 100,000 yang menyokong Umno disiarkan oleh admin.

AZWAN ALI BALUN FAEKAH HUSIN “ANDARTU GERSANG, BETINA NAJIS”..!!!

Adoi laaaa… Sakan jugak Hj Azwan Ali kita ni “belasah” Faekah Husin. Habis dia maki hamun dalam Twitter… Siapa yang salah ni? Azwan ke Faekah?
Pada saya, dua-dua orang salah. Faekah kalau gaduh dengan Azmin pun, jangan la sebut nama mak ayah dia. Apahal pulak perlu sebut nama Che Tom dan Pak Ali? Agak-agak laaaa…
Padanlah Azwan melenting marah. Tapi Azwan ni kalau marah, faham-faham saja la perangai mamat tu… Ehhh..!!! Dia “mamat” ke “minah” ek?
Cuba tengok diorang gaduh kat Twitter kat bawah ni… hahahaha… macam budak tak cukup umur!

THE DUKE’S BLOG
Klik Sumber Blog diatas untuk layari lain-lain artikel laman web tersebut. Hanya blog popular ranking Alexa kurang dari 100,000 yang menyokong Umno disiarkan oleh admin.

BLOGGER PAS TAK BERANI “BALUN” SAM KETOT KE? BERANI KE? HEH!

Saya tersengih-sengih baca “amaran keras” Sam Ketot pada Ketua Pemuda PAS, Suhaizan Kaiat, supaya tak keluar kenyataan terburu-buru tentang kemelut kepimpinan PKR, Khalid Ibrahim VS Azmin di Selangor…rujuk kat sini…
“Hebat” jugak Sam Ketot ni, kan? Tak padan dengan “tak cukup inci”…ada hati nak “sound” Ketua Pemuda PAS…heh! Lepas tu dia boleh pulak keluar statement mengatakan kenyataan Suhaizan tu adalah kenyataan peribadi dan tak mewakili pandangan Pemuda PAS… heh!
Suhaizan “terburu-buru”? Suhaizan tidak mewakili “suara Pemuda PAS”? Pulakkkk..! Siapa yag sebelum ni suka buat benda secara terburu-buru? Siapa Suhaizan dalam Pemuda PAS? Sam Ketot nak cari gaduh ke?

Pada saya, Sam Ketot la yang selama ni suka buat perkara terburu-buru dalam semua hal. Terbaru, dia buat demo depan Kedutaan Jepun secara terburu-buru. Lepas tu Anwar Berahim marah dia, kan? Heh! Tak buat perancangan rapi, lepas tu buat demo secara biadap… kan dah kena marahhh…
Bro.. Suhaizan tu Ketua Pemuda PAS la bro… Dia ada hak bersuara mewakili suara Pemuda PAS. Apa yang keluar dari mulut dia pada media, memang akan di”quote” sebagai Ketua Pemuda PAS. Tak caya? Rujuk la mana-mana media pun, depa akan sebut…
“Menurut Ketua Pemuda PAS, Suhaizan Kaiat,…bla..bla…bla…”
Kan? Maka dah jelas la apa yang keluar dari mulut Suhaizan tu merupakan “suara mewakili Pemuda PAS”. Sama la macam Sam Ketot yang mewakili “suara AMK”, kan? Walaupun Sam Ketot tu memang “ketot”, dia Ketua AMK tau… Chegu Bard yang lebih cukup inci pun kalah lawan dia..heh!
Betul la apa yang Suhaizan kata. Kalau Khalid atau Azmin nak gaduh, tak payah la gaduh kat luar, buat malu Pakatan Haram je. Gaduh la dalam meeting, orang tak tahu, kan? Macam budak kecik je gaduh kat luar tu…kan? Takkan itu pun nak kena ajar kot? 
Kalau la saya ni Pemuda PAS…dah kena dah Sam Ketot tu.. Cuma saya yakin, blogger PAS tak berani nak “titik” Sam Ketot… depa berani ke? Heh!

THE DUKE’S BLOG
Source Blog

GEGARRR..!!! SESUATU AKAN BERLAKU PADA BULAN 9 NI…

Pada 16hb September tahun ni, mungkin sesuatu yang luar biasa akan berlaku… Sesuatu yang akan menggemparkan seluruh negara… Malah mungkin satu dunia akan “pengsan” jika berlaku perkara ni…
Sesuatu yang akan mengharu-birukan semua rakyat khususnya di Malaysia…Nak tahu apa yang akan berlaku?

Cuba tengok kat bawah ni…

Pada 16hb September ni…
Mungkin “Tuhan” Harun akan menuntut Andrew Lawrence supaya memasukkan namanya di dalam Bible berbahasa Melayu sebagai salah satu “God”? Mungkin Harun akan bertindak memfailkan saman pada Andrew dan pihak Kristian jika gagal penuhi kehendaknya…
Mungkin Ayah Pin akan naik ke langit dan mengherdik “Tuhan” Harun supaya sedar dirinya yang tak mampu naik ke langit menandakan Harun bukan “Tuhan”…Kononnya Kerajaan Langitnya lebih hebat dari “Tuhan” Harun yang ngada-ngada nak jadi “Tuhan”…
Mungkin Hj Kahar pula akan memfailkan saman pada JAKIM, ulama-ulama dan seluruh umat Islam yang tidak masukkan namanya dalam senarai Rasul yang diutus Allah. Hj Kahar akan membuktikan “mukjizat”nya dengan terbang seperti Superman berseluar dalam diluar? Arrggghhh!
Mungkin juga Hasbul Jalil pula akan menabalkan dirinya sebagai DYMM Yg DiPertuan Agong dari dalam penjara. Bersaksikan abang-abang polis, dia akan tabalkan diri. Sidang media pula akan dilakukan selepas “majlis pertabalan” selesai.. Siapa nak komplen, dia akan saman! Heh!”
Raja Noor Jan Shah pula mungkin akan dapat “mufti” baru. “Sultan” Melaka ni sekarang dalam proses “tawar-menawar” dan “pancing-memancing” bekas Mufti Perlis, Dr. MAZA, untuk dijadikan “Mufti”nya… Tak caya? Tengok perbualan twitter kat bawah…

Haaaa… yang ni paling hebat… dah banyak kali dah 16hb September berlalu, tapi dia masih lagi tak jadi PM… tu yang haru tu. Abih dia manipulasi “macai-macai”nya ke jalanraya buat kacau.. Selagi tak jadi PM, selagi tu la dia dok sebut 16hb September… heh! PAS pun percaya tarikh tu wooo..!!!

Dah parah dah niiii… kesian..heh!

THE DUKE’S BLOG
Source Blog

GEGARRR..!!! PENDAKWAH ISLAM TERKENAL TAK TAHU SOAL DOSA FITNAH?

wardina
Saya tidak pernah menolak untuk mengatakan bahawa Wardina Safiyyah Wilmot merupakan antara selebriti popular yang jelita dan suka mengambil berat tentang hal rakyat. Dakwah, “talks” dan motivasi yang dia berikan di beberapa program sebelum ini memberikannya publisiti berterusan meskipun sudah bersara dari bidang seni.
Bukan mudah untuk menjadi seorang selebriti yang “berhijrah” secara “mee segera” dan kemudian dijadikan “icon” bagi golongan remaja serta pihak-pihak tertentu. Segala gerak geri, pertuturan, hal peribadi dan pendirian Wardina sering diperhati. Kenyataannya mampu mempengaruhi orang ramai, golongan muda khususnya.
Pun begitu, populariti seseorang itu tidak semestinya membuktikan sentiasa berada di pihak yang benar dan bijak berfikir. Kadangkala, individu itu popular, tapi dia tidak punya akal untuk berfikir secara adil dan sering tersimpang dari kebenaran. Malah, ada sesetengahnya begitu mudah terpengaruh dan dipedaya oleh fitnah.


Wardina misalnya baru-baru ini menulis di Facebook, menuduh DBKL membazirkan wang sebanyak RM15 juta hanya untuk program sambutan ambang tahun baru di Dataran Merdeka baru-baru ini. Kononnya DBKL bazirkan wang rakyat, sedangkan rakyat sedang “tenat” fizikal, kewangan, spirtual dan moral.
ScreenHunter_01 Jan. 01 16.38
Saya tertanya-tanya, sebagai selebriti yang kononnya “educated”, matang, menjadi ikutan, berpengaruh dan sering ajar anak-anak muda kita tentang moral, apakah Wardina sedar bahawa dia telah melakukan satu dosa yang disifatkan sebagai dosa besar di dalam Islam?
Seingat saya, saya mengetahui bahawa dosa fitnah itu merupakan satu dosa besar adalah sejak seawal tahun 5 lagi. Ketika itu, saya belum faham benar tentang erti fitnah. Namun ketika di sekolah menengah, ustaz saya menjelaskan tentang apa itu fitnah dan Al-Quran menyifatkan dosa memfitnah itu adalah lebih buruk dari dosa membunuh (juga dosa besar).
Jadi, sampai sekarang saya menyimpulkan bahawa dosa fitnah itu lebih teruk dari dosa membunuh. Misalnya, jika saya membunuh seseorang, dosa saya tidaklah seteruk dosa memfitnah, bukan? Faham?
Berbalik pada Wardina, saya tertanya-tanya dari mana dia dapat tahu tentang kononnya DBKL memperuntukkan RM15 juta untuk sambutan malam tahun baru itu? Dari rakannya? Siapa rakannya? Apakah Wardina tidak punya sebarang inisiatif untuk menyiasat mengenai cerita rakannya itu sama ada ia benar atau tidak?
Siapa rakan Wardina? Dari mana sumber yang dia peroleh? Dari bangla di petrol pam? Dari Red Bean Army yang menyamar jadi orang Melayu Islam? Atau dari Nik Nazmi? Dari Mahfuz Omar? Atau dari Anwar Ibrahim? Apakah yang terpacul dari mulut-mulut mereka itu semuanya benar-benar belaka?
Sepatutnya Wardina perlu adil pada dirinya sendiri. Dia perlu siasat dulu kebenaran sebelum mengeluarkan sebarang tuduhan atau kenyataan seumpamanya. Selepas yakin dengan kebenaran itu, barulah dia boleh meluahkan rasa hati di Facebook. Perlu diingat, dia selebriti yang telah “berhijrah” dan kata-katanya agak “laku” di kalangan anak-anak muda yang tak tahu apa-apa…
Apabila Wardina menuduh DBKL bazirkan wang rakyat sebanyak RM15 juta, dan kenyataan itu tidak benar sama sekali, malah memburuk imej pihak yang dituduh membazir, maka ia boleh dikategorikan sebagai fitnah atau syubhah.
Datuk Bandar Kuala Lumpur menjelaskan bahawa acara sambutan ambang tahun baru di Dataran Merdeka itu hanya menelan belanja sebanyak RM348,000 sahaja. Tak sampai setengah juta pun, RM400,000 pun tak sampai dan amat jauh sekali jika dibandingkan dengan jumlah RM15 juta yang dikatakan Wardina.
AhmadPhesal15Juta
Jadi, apa kata Wardina sekarang? Siapa yang malu? Wardina ada rasa malu atau tidak? Kalau malu, saya menggesa agar Wardina membuat sidang akhbar bagi tujuan memohon maaf secara terbuka pada DBKL atas kesalahan fitnah yang dilemparkan. Itu perlu bagi membersihkan nama DBKL dari keburukkan yang ditohmah Wardina dalam Facebooknya itu.
Setelah itu, Wardina perlu bertaubat pada Allah SWT, memohon keampunan dariNya atas ketelanjuran diri memfitnah pihak lain. Untuk bertaubat, Wardina perlu berazam dalam dirinya untuk tidak lagi membiarkan dirinya mudah dipengaruhi cerita palsu dan dakyah tidak benar.
Dia juga perlu berazam untuk tidak “gelojoh” menghentam mana-mana pihak sebelum mengkaji kesahihan dakwaan. Kalau sahih sekalipun, Wardina perlu ikut cara Islam untuk menghentam, bukan semberono saja seperti Mahfuz. Maksud saya, tegurlah demi kebaikan dengan cara yang berhikmah dan mampu memberikan kesedaran serta ikhlas tanpa sebarang tujuan terselindung.
Saya bukannya mahu mengajar Wardina. Namun saya fikir, Wardina belum sampai ke tahap di mana akal rasionalnya mampu berfikir secara adil. Wardina perlu muhasabah diri selalu dan berani mengaku salahnya. Rujuk dulu pada Islam dan insyaAllah Wardina akan temui kebenaran…
Sumber: Mykmu.net

THE DUKE’S BLOG
Source Blog

GEGARRR..!!! KDN SIASAT 2 TOK GURU PAS? @buletinTV3 #beritatv3 @MukhrizMahathir

Saya berpandangan, KDN harus bertindak menyiasat dua orang Tok Guru PAS ini. Kalau perlu, KDN perlu dapatkan segera keterangan bertulis dari mereka bagi memastikan fakta dan kesahihan mengenai fahaman agama yang dianuti Mat Sabu…

Zahid sendiri kalau boleh, perlu memanggil kedua saksi penting itu memberikan makluman padanya. Manalah tahu kalau Mat Sabu serius nak saman Zahid, kan? (Sampai sekarang Mat Sabu masih tak saman-saman Zahid lagi?) Peguam dia demam kot?
Nak tahu siapa? Sila tonton sendiri video terkini di bawah…

  

Nak tengok fakta lebih banyak? Sila ke laman portal ni…KedahNews.com

THE DUKE’S BLOG
Source Blog

Awat blog ni lembab saja nihhhh???

Ada kawan-kawan saya bertanya baru-baru ni tentang blog saya yang agak jarang di update sejak pulang dari Tanah Suci Makkah baru-baru ni. Saya tersenyum mendengar permintaan depa yang nak saya selalu update blog macam sebelum ni…
Saya beritahu depa…

“UMNO/BN dah menang dah kat Kedah ni. Jadi, tak payahlah saya pulun sangat berjuang menyerang PAS atau Pakatan Haram seperti sebelum ni. Update sikit-sikit mengikut isu yang wajar, sudah laaa.. lagi pun takkanlah nak berpolitik 24 jam kot? Tak boring ke?
Depa kata…
Aikkk? Menang sikit (tipis) pun dah rasa selesa dah? Tak payah nak menulis secara kritis hentam fitnah dan lawan provokasi melampau pembangkang? Kalau tak kritik pembangkang pun, takkan la semua pemimpin BN tu “perfect” kot? Jentik-jentik la sikit…
Saya jawab…
Bukan macam tu.. Saya pun kena kembali bekerja jugak. Ada anak isteri yang perlu disara. Sebelum ni memang la buat dua kerja, satu kerja hakiki dan satu lagi berjuang di blog. Tapi bila terlalu bertumpu di blog, kadang-kadang letih satu badan..kerja hakiki pun jatuh sikit prestasinya.. kena la cover balik…dan saya perlu kerja lebih la.. bekerja sendiri ni payah sikit brooo…kena usaha lebih..
Saya akan tetap kritik atau hentam pembangkang kalau depa merapu dan meroyan teruk sangat. Pemimpin BN pun tak terlepas jugak kalau depa buat tak kena pada rakyat. Tapi rasanya macam “chill” sikit kot lepas PRU dan PRK Sg Limau ni…heh!
Depa tanya lagi…
Abih tu? Nak biarkan blog tu bersawang? Tak sayang ke?
Saya jawab…
Entah la… kadang-kadang tu rasa macam nak bersara jer… Dah banyak sangat dah blog yang hebat-hebat di Kedah ni… Saya boleh tumpu buat kerja lain la pulak… Tapi rasa sayang kat blog ni tu memang tebal… serba salah rasanya kalau blog ni ditutup… jadi biar la blog ni ada.. kalau bersawang, maka bersawang lah dia… kalau rasa idea nak tulis datang, maka saya menulis.. kalau takdak ilham tu…rasanya baik saya buat kerja lain jer…kan? kan? kan? Heh!
Jadi.. moral dari pertanyaan kawan-kawan tu ialah…
Lepas ni mungkin saya akan kurang aktif di blog ni… tapi tak semestinya blog ni mati. Kalau betul pun saya nak tutup blog, saya akan beritahu kemudian. 
Bukan apa… kadang-kadang tu rasa macam malas dah nak menulis di blog… bukan dapat apa pun.. dapat pahala perjuangan je sikit… itupun kalau Allah nak bagi…Takut juga kalau dapat dosa.. Na’uzubillahhhh…
Nak kata blog ni membantu UMNO/BN pun tidak rasanya… saya menulis secara neutral. Sama ada UMNO atau PAS, kalau buat salah, tetap saya kritik… fair and square…
Lagipun…berblog ni bukannya bukannya ada pihak yang hargai sangat pun. Kalau ada pun yang hargai kita, sekali sekala saja. Kalau ada kepentingan, depa hargai la kita sekejap… lepas tu depa tak peduli dah la kat kita… hanya segelintir saja yang hargai blogger ni….
Jadi, apapun…kita teruskan perjuangan… Perjuangan tu ada banyak… perjuangan hidup dan perjuangan alif ba ta… perjuangan ke akhirat tu lebih penting dari segalanya… kita semua faham, kan? 
Untuk berjuang ke akhirat, kita perlu lalui perjuangan hidup di dunia dulu.. dan bila berjuang untuk hidup di dunia sambil membawa bekalan ke akhirat, sudah tentulah kita perlu pilih perjuangan yang lurus (mustaqim)… saya pilih perjuangan Islam, Melayu dan Tanah Melayu… insyaAllah diredhai Allah sehingga ke akhirat… doakan saya…

THE DUKE’S BLOG
Source Blog

Astaghfirullahil’azim..Ni apa jenis “Mursyidul Am” nihhh..?

ScreenHunter_04 Nov. 26 03.33
Lidah rasmi PAS, Harakahdaily, melaporkan bahawa Mursyidul Am mereka, Datuk Nik Aziz Nik Mat meluahkan rasa syukur pada Allah SWT kerana tiada seorang pun perwakilan PAS yang mencadangkan agar partinya berbaik-baik semula dengan UMNO.
Nik Aziz berkata, perkembangan itu adalah sesuatu yang baik kerana ia jelas menunjukkan bahawa para penyokong PAS tidak lagi terfikir untuk berbaik-baik dengan UMNO. Itulah yang dilaporkan oleh Harakahdaily. Itu juga fakta dan bukan auta…
Nik Aziz merupakan seorang guru yang berjawatan Mursyidul Am PAS. Namun saya kurang pasti apa jenis “guru musyid” yang sesuai dilabelkan padanya. Selalunya, seorang guru mursyid akan menyeru anak-anak buahnya ke arah kebaikan dan bersyukur sekiranya mereka melakukan perkara yang diredhai Allah SWT.
Namun dalam hal ini, sangat berlawanan pula sifat “guru mursyid” yang dipamerkan Nik Aziz.
Dalam sebuah hadith sahih Rasulullah SAW yang diriwayatkan oleh Imam Muslim yang berbunyi, “tidak akan masuk syurga bagi mereka yang memutuskan silaturrahim”, jelas ulama mentafsirkan tentang kepentingan ukhuwah sesama Islam yang harus dipelihara sebaiknya.
Malah di dalam hadith yang juga diriwayatkan oleh Imam Muslim yang mafhumnya Rasulullah SAW pernah bersabda bahawa tidak halal bagi seseorang muslim itu untuk tidak bertegur siapa denga saudaranya (seagama) melebihi tiga hari dan yang terbaik di antara mereka yang tidak bertegur siapa itu ialah mereka yang mula memberi salam terhadap saudaranya.
Dari kedua hadis di atas, ternyata Islam melarang umatnya bermasam muka. Apatah lagi bergaduh sehingga berhari-hari, bukan? Malah Rasulullah SAW mengajar kita untuk sering berbaik-baik sesama ummah (yang terbaik di antara mereka ialah yang memberikan salam terlebih dahulu).
ScreenHunter_06 Nov. 26 03.34
Namun lain pula halnya dengan Nik Aziz. Dia bersyukur pada Allah kerana tiada seorang pun anak buahnya yang mengesyorkan agar PAS berbaik-baik dengan UMNO? Sedangkan PAS itu merupakan sebuah jemaah umat Islam dan UMNO juga merupakan jemaah majoriti umat Islam! Kita hanya berbeza pandangan politik, tapi kita semua tetap umat Muhammad SAW, bukan?
Jadi kenapa Nik Aziz bersyukur bila tiada umat Islam dari pihak jemaahnya yang mencadangkan agar umat Muhammad SAW di Malaysia ini berbaik-baik? Pada saya, dia sepatutnya berdukacita mengenangkan akhlak para jemaahnya yang gagal ditarbiyah dengan baik untuk mencontohi ajaran dan suluk yang dianjurkan Rasulullah SAW.
Apa maknanya bila tiada seorang pun anak-anak buahnya yang terfikir untuk berbaik-baik dengan UMNO? Pada saya, itu membawa maksud bahawa dia sebagai Mursyidul Am PAS gagal sama sekali mentarbiyah anak-anak buahnya supaya merapatkan ukhuwah sesama Islam. Apakah itu yang diajar Rasulullah SAW pada Nik Aziz?
Nik Aziz berbangga bila tiada seorang pun anak buahnya yang terfikir untuk berbaik-baik dengan UMNO? Pemikiran “guru mursyid” jenis apakah ini? Bangga bila umat Islam di Malaysia bermusuhan sesama sendiri? Nik Aziz sukakan pepecahan di kalangan umat Islam? Kenapa sampai begitu teruk sekali pemahaman Islam di benak Nik Aziz?
Dalam kenyataannya, dia mahu semua penyokong PAS memberi masa 2 tahun pada kepimpinan PAS yang baru untuk melaksanakan tanggungjawab dan selepas itu barulah boleh ditegur. Pun begitu, Nik Aziz mahu para penyokong parti itu menegur melalui saluran yang betul seperti di dalam mesyuarat dan tidak dilakukan secara terbuka. Katanya, teguran secara terbuka itu bermaksud “mengumpat”.
ScreenHunter_05 Nov. 26 03.34 
Jadi, apa yang Nik Aziz lakukan terhadap Ustaz Nasharuddin Mat Isa sebelum ini? Terang-terangan dia menegur, melanyak dan menghentam bekas Timbalan Presiden PAS itu hanya kerana mencadangkan parti tersebut menyambut saranan “Kerajaan Perpaduan” yang bertujuan menyatukan ummah.
Ustaz Nasharuddin mencadangkan sesuatu yang mampu menyatukan ummah di negara kita dan sudah tentu ianya sangat mulia di sisi Islam. Itu pun Nik Aziz marah dan hentam beliau sehingga mendapat liputan meluas di dada media? Nik Aziz hentam secara terbuka di media, bukan saja dalam mesyuarat. Tindakan itu tidak dikira “mengumpat”, kah? Atau Mursyidul Am PAS dihalalkan untuk berbuat demikian?
Itu baru satu dua contoh kekhilafan pemikiran Mursyidul Am PAS yang saya nukilkan. Saya percaya, ramai lagi di kalangan kita yang pernah terlihat pelbagai kekhilafan “fatwa” Nik Aziz sebelum ini, bukan?
Persoalannya, apakah sesuai Nik Aziz bergelar “Mursyidul Am” di dalam sebuah parti yang kononnya berteraskan Islam dan tidak pernah melencong dari makaarimul akhlak yang diwariskan Rasulullah SAW? Sudah-sudahlah. Buang yang keruh, ambillah yang jernih. Sama-samalah kita martabatkan Islam sebagai jalan terbaik untuk kita meneruskan kehidupan. Sesat jalan, kembalilah ke pangkalnya. Kita bukannya akan terus hidup menongkat langit, bukan?

THE DUKE’S BLOG
Source Blog

HOT..!!! RoS AKAN TERUS BURU GUAN ENG DAN BAPANYA..???!!!

L1310225
Tak tahulah di mana Ketua Menteri Pulau Pinang, Lim Guan Eng letakkan mukanya apabila tewas teruk dalam pemilihan Jawatankuasa Tertinggi Pusat (CEC) DAP baru-baru ini. Meskipun terpilih sebagai salah seorang anggota CEC, bilangan undinya merosot teruk.
Terpampang di dada akhbar menyiarkan tentang kemerosotan undi yang diperoleh oleh anak Lim Kit Siang itu. Malah dia yang dulu bermegah terpilih di kedudukan kedua tertinggi di belakang bapanya hanya mampu berada di kedudukan ke-5 setelah hilang sebanyak 272 undi dari perwakilan DAP.
Tapi mungkin mahu “cover” rasa malunya, semalam dia tunjuk garang depan media dengan memberi amaran keras pada Pendaftar Pertubuhan (RoS) supaya tidak lagi campur tangan dalam hal ehwal DAP.
Dia berhujah, dengan mematuhi nasihat RoS untuk mengadakan semula pemilihan CEC baru-baru ini, keputusan pemilihan itu berjaya mengekalkan 20 calon yang dipilih pada pemilihan CEC tahun lalu yang tidak diiktiraf sebelum ini.
Selamba saja dia menuduh RoS menyalahgunakan kuasa yang ada untuk mengganggu DAP. Pada Guan Eng, tindakan RoS itu adalah cubaan sabotaj dari agensi tersebut pada partinya…
Amboi! Sedap mulut saja Setiausaha Agung DAP itu berbicara. Apakah dia tidak tahu tentang tugas-tugas dan bidang kuasa RoS sehingga terfikir untuk memberi amaran yang begitu bongkak dan dayus bunyinya?
Sebagai Pendaftar Pertubuhan, RoS bertanggungjawab untuk meluluskan permohonan penubuhan DAP sebagai sebuah parti politik di Malaysia. Cuba bayangkan kuasa yang ada pada RoS. Jika boleh mengesahkan sesebuah pertubuhan, sudah tentu RoS boleh membatalkan pertubuhan itu, bukan?
Fakta dari mana yang Guan Eng pakai untuk menuduh RoS cuba sabotaj DAP? Bukti dari siapa yang Guan Eng peroleh sehingga dia tergamak menuduh RoS secara sengaja menyalahguna kuasa yang ada untuk mengenakan DAP?
Tolonglah adil dan rasional. Pada saya, RoS adalah sebuah badan bebas yang tidak pernah menyebelahi mana-mana pihak. UMNO pernah diharamkan dan begitu juga dengan banyak pertubuhan yang diharamkan ekoran tidak memenuhi syarat pertubuhan yang ditetapkan.
RoS cuba ganggu DAP? Siapa yang ganggu DAP sebenarnya? Guan Eng perlu rujuk pada fakta sebenar sebelum menuduh RoS sebagai sebuah badan yang sengaja mengganggu DAP.
L1310180
Logik kata, kalau tidak punya sebarang masalah, takkanlah RoS nak campur hal ehwal DAP? Ingat RoS kemaruk sangat nak cari pasal dengan DAP? RoS ada banyak lagi kerja yang perluu diuruskan dari menyebokkan diri untuk memantau DAP…
Sebenarnya, ramai ahli dan pemimpin akar umbi DAP telah membuat aduan rasmi pada RoS berhubung kontroversi pemilihan DAP pada akhir tahun lalu. Berdasarkan laporan itulah RoS menyiasat dakwaan tersebut. Tidak timbul soal sabotaj pun…
Memandangkan ada kesangsian dalam siasatan berhubung proses pemilihan CEC yang lalu, DAP diarahkan untuk mengadakan pemilihan semula. Itu saja, tidak lebih dari itu pun. RoS hanya melaksanakan tugas dan tanggungjawabnya…
Pun begitu, kini berlaku pula sesuatu yang sangat pelik pada pemilihan CEC pada 29 September baru-baru ini. Bagaimana Janice Lee yang dipecat dari DAP dibenarkan mengundi pada pemilihan tersebut? Bukan ahli DAP boleh mengundi dalam pemilihan DAP, kah?
Janice Lee dipecat Karpal pada 22 April lalu kerana memprotes namanya yang tidak terpilih sebagai calon pilihanraya pada PRU ke-13. Malah Janice boleh dikatakan terpecat sendiri kerana bertanding sebagai calon bebas pada PRU, Mei lalu.
Setahu saya, Janice tidak pernah merayu untuk diterima semula dalam DAP. Dia tidak dijemput ke mesyuarat DAP meskipun dia merupakan ahli DAP seumur hidup. Jelaslah DAP sudah berpatah arang dengan Janice.
Tapi tiba-tiba Janice hadir mengundi pada pemilihan CEC baru-baru ini? Undang-undang apa yang DAP pakai? Perlembagaan mana yang digunakan DAP? Perlembagaan komunis, kah?
Nampaknya RoS berkemungkinan besar akan “mengganggu” DAP berhubung pemilihan CEC parti itu baru-baru ini. Kalau ada di kalangan ahli dan pemimpin DAP yang mengadu pada RoS tentang “keajaiban” itu, sudah tentu RoS akan “langgar” DAP lagi…kan?
Justeru itu, Guan Eng tidak wajar salahkan RoS atau mana-mana pihak dalam soal ini. Bukan RoS atau ahli DAP yang bertindak membuta tuli, tapi dia sendiri yang “buta kayu” tentang perlembagaan parti sendiri, kan?
Sumber: Mykmu.net

THE DUKE’S BLOG
Source Blog

Copyright © 2013. All Rights Reserved.